Una de les coses que aprenem a l'escola quan estudiem geometria és que la distància més curta entre dos punts és sempre la línia recta. Això és veritat, sempre i quan es tracti de geometria plana, ja que si parlem d'una superfície esfèrica, aquesta afirmació no serà correcta.
La primera vegada que vaig volar als Estats Units em va picar la curiositat per mirar mapes de les rutes seguides pels avions. Quina sorpresa la meva quan vaig descobrir que els avions no seguien línies rectes!
No arribava a comprendre per quin motiu voldrien les companyies aèries fer els vols més llargs i fer més despesa en combustible.
Aleshores, vaig esbrinar que la representació de la Terra en superfícies planes com els mapes comporta certes distorsions. Per exemple, la projecció de Mercator, utilitzada per Google Maps, ens mostra Groenlàndia quasi tan gran com a Àfrica, quan en realitat la segona és unes 14 vegades més gran que la primera. Així mateix, en aquest tipus de projecció Alaska i Brasil semblen tenir també una mida semblant, tot i que Brasil és 5 vegades més gran que Alaska.
Això vol dir que pensar automàticament en una línia recta que uneix dos aeroports és un error. De fet, la línia més curta en una esfera serà sempre la que dibuixi el cercle màxim entre dos punts. Aquest cercle s'anomena línia ortodròmica. Tanmateix, a l'hora de volar no sempre és possible seguir aquesta ruta, ja que hi ha zones que estan restringides al trànsit civil aeri. Les condicions meteorològiques o un volcà en erupció també poden fer que una ruta aèria es vegi modificada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada