dimecres, 8 de juliol del 2015

Estats Units

Els Estats Units d'Amèrica (EUA) són una república federal, constitucional i presidencialista, integrada per 50 estats i un districte federal:


La major part del país es troba entre Canadà i Mèxic amb l'excepció dels estats d'Alaska i Hawaii. 
Els Estats Units també administren diversos territoris d'ultramar al Carib (Puerto Rico i les Illes Verges Nord-americanes) i al Pacífic (Samoa Nord-americana, Guam i les illes Marianes del Nord).

Segons The World Factbook, els Estats Units d'Amèrica ocupen una àrea de 9.826.675 km². L'any 2014 tenien una població de 318.892.103 habitants. La capital és Washington DC i la ciutat més gran és la Ciutat de Nova York.
Els EUA són una de les nacions més multiculturals i diverses, ja que el país és el producte de grans immigracions de molts pobles: africans, alemanys, mexicans, irlandesos, britànics, americans, italians, polonesos, escandinaus, francesos...

Els Estats Units es van independitzar de la Gran Bretanya el 1776. Llavors n'eren 13, però durant els segles XIX i XX es van afegir 37 nous estats. Dos dels esdeveniments que van marcar la història de la nació van ser la Guerra Civil (1861-1865) i la Gran Depressió de la dècada de 1930. Encoratjats per les victòries a les dues Guerres Mundials i amb la fi de la Guerra Freda el 1991, els Estats Units s'han erigit com el país més poderós del món.


Aquesta és la bandera del país, la qual es va adoptar el 14 de juny de 1777:


Tretze franges d'igual amplada alternant el color vermell (a dalt i a baix) i el color blanc. 
A la cantonada superior esquerra hi ha un rectangle blau amb 50 estrelles petites de color blanc. Cada estrella té cinc puntes i estan organitzades en nou línies horitzontals alternant files de sis estrelles (a dalt i a baix) amb files de cinc estrelles. A més, cada estrella representa un estat i les tretze barres representen les Tretze Colònies.
El color blau representa lleialtat, devoció, veritat, justícia i amistat. El color vermell representa valentia, entusiasme i fervor. I el color blanc representa puresa i rectitud de conducta.

La bandera té diversos noms; alguns en són the Stars and Stripes, Old Glory, i the Star-Spangled Banner. Aquest últim és també el títol de l'himne nacional dels Estats Units. La lletra prové d'un poema anomenat "Defence of Fort M'Henry", escrit el 1814 per Francis Scott Key per celebrar la victòria dels EUA sobre el Regne Unit en una batalla de la Guerra anglo-americana de 1812-1815.
La melodia va ser adaptada d'una cançó que es diu "To Anacreon in Heaven". Tot i així, the Star-Spangled Banner no va ser adoptat com a himne nacional fins al 1931 quan ho va decretar per llei l'aleshores president Herbert Hoover.

Una de les interpretacions modernes més conegudes la va fer Whitney Houston abans de la XXV Super Bowl el 1991:



Malgrat que a escala federal no hi ha cap llengua oficial, l'anglès és de facto la llengua nacional. De fet, algunes lleis, com els requeriments per esdevenir ciutadà nord-americà, fan de l'anglès la llengua estàndard.
El castellà és la segona llengua més parlada al país. És més, al sud-oest dels EUA hi ha comunitats castellanoparlants establertes des de fa temps que coexisteixen amb un gran nombre de nouvinguts que també el parlen.

L'estat de Hawaii té com a oficials l'anglès i el hawaià. A més, l'estat de Louisiana té lleis que garanteixen l'ús de l'anglès i el francès, de la mateixa manera que fa l'estat de Nou Mèxic amb l'anglès i el castellà. L'estat d'Alaska reconeix molts idiomes indígenes com a oficials. En moltes jurisdiccions amb grans nombres de parlants de llengües diferents de l'anglès es lliuren els materials governamentals en aquelles llengües.

Als diversos territoris d'ultramar es garanteix el reconeixement de les llengües natives juntament amb l'anglès: el samoà i el chamorro són reconeguts a la Samoa Americana i a Guam respectivament; així mateix, el carolinià i el chamorro són reconeguts a les illes Marianes del Nord; i el castellà és llengua oficial a Puerto Rico.


Totes les dades han estat extretes d'aquí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada